Hoe het begon…

In 2014 besloot Jelle om samen met een vriendin vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika. Na wat opzoekwerk kwamen zij terecht bij ‘Khaya’, een organisatie die vrijwilligers stuurt naar verschillende landen, waaronder Tanzania. Na een paar maanden plannen was het zover en reisden ze naar Tanzania om te gaan werken in een klein schooltje met weeshuis. Gedurende een maand maakten zij kennis met het (harde) leven in een kleine gemeenschap als Ngaramtoni. Dit dorp ligt op een half uur rijden van Arusha en is nog volop in ontwikkeling. Hier kwam Jelle voor de eerste keer in contact met andere vrijwilligers, de leerkrachten van deze school en Charles Mazulla en zijn familie. Charles is de oprichter en directeur van de school genaamd ‘Rockland pre- and primary school’.

De school in 2014

In 2015 keerde Jelle samen met een aantal vrijwilligers terug te gaan naar de school om de vorderingen te bekijken. Het waren echter zware tijden en huurgelden voor de schoolgebouwen werden plots flink verhoogd, waardoor de toekomst van de school onzeker werd. Charles besloot toen om een groot risico te nemen en zelf grond te kopen om hierop een school te bouwen. Hiervoor leende hij geld, verkocht hij een deel van zijn koeien (het symbool van rijkdom hier in Tanzania) en zocht hij hulp bij vrijwilligers die de school kenden (zijn verhaal kan je ook hier lezen). Gelukkig was het mogelijk om dankzij enkele zeer gulle donaties het plan te doen slagen. Hierdoor kon er in 2015 land gekocht worden en begonnen ze met de bouw van de school.

Opbouw van de nieuwe school in 2015

Weer enkele jaren later, in 2018, bracht Jelle opnieuw een bezoek aan de school en alle mensen die hem daar zo nauw aan het hart liggen. Na het zien van de grote vooruitgang op korte termijn – de school telde ondertussen 8 ruime klaslokalen en er werkten 13 leerkrachten, 1 secretaresse, 2 chauffeurs, 2 koks, 1 veiligheidsagent, 1 accountant en 1 schoolmanager die zorgden voor de verzorging en educatie van 185 kinderen – besloot hij een poging te doen om zelf een steentje bij te dragen.

Afgewerkte gebouwen in 2018

Na veel hard werk besloot Jelle om een vzw op te richten samen met zijn zus Ine, zijn goede vriend Luc en zijn partner Elke. De vereniging werd officieel op 4 november 2018. Luc geniet ondertussen van zijn pensioen en Line heeft het bestuur vervoegd in 2021.